Huzurlu Mutfak: KAKAOLU YAŞ PASTA ve PANDİSPANYA
Drop Down MenusCSS Drop Down Menu
Image and video hosting by TinyPic

KAKAOLU YAŞ PASTA ve PANDİSPANYA

Merhabalar 
Özel günlerinizde zevkle yapacağınız güzel bir pasta tarifimtar var.. 
Titizlikle ölçerek tam kıvamında bir pandispanya ve krema hazırladım ve ortaya çok beğendiğim bir pasta çıktı.Önerilere dikkat ederseniz aynısını siz de yapabilirsiniz.Haydi mutfağa...





PANDİSPANYASI

Kullandığım kalıp alıp 18 cm.lik bir çember
*3 yumurta 

*150 gr.yani klasik su bardağı dolusu şeker (benim yuvarlak kahve fincanımla 2,5 fincan oldu)
*3 kaşık kaynar su
*100 gr.yani 1 su bardağı dolusu un (yuvarlak kahve fincanlarıyla 3 dolu Türk kahvesi fincanı oluyor)
*Yarım paket kabartma tozu (hepsi konulduğunda pandispanyanın soğurken çöktüğünü keşfettim)
*1 vanilya 






YAPILISI 

*Yumurta aklarını sarılardan ayıralım
*Akları bir fiske tuzla çırpmaya başlayalım
*Şekerin yarısına yakını da ekleyerek kar haline gelene kadar çırpalım (kaseyi çevirince akmayacak kadar oldu mu yeterli)
*Kabınız temiz ve kuru ,mümkünse cam olsun.Aklara hiç sarı karışmasın,beze de böyle yapılıyor)
*Sarıları çırpmaya başlayalım
*Şekeri ve kaynar suyu da ekleyelim,beyazlaşana kadar çırpalım.
*Kuruları beraber eleyelim,sarılara 3 defada ekleyelim ama artık tel çırpıcı veya spatula ile alttan üste karıştıralım
*Akları sarılara bir kaç defada ekleyelim yine alttan üste yedirelim
*Sakın rastgele karıştırmayın kabarmış malzeme çöker,pandispanya taş olur..
*Altına yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba , çembere veya tepsiye dökelim.
*Yanları yağlamayın.(Kabarırken kenarlara tutunarak yükselirse sadece ortası kabarmaz)
*5 dakika önce ısıtılmış 165 derecedeki fırında 20_25 dak.kadar pişirelim. *Kızarınca ortasına bir kürdan batırın temiz çıkarsa alın,çok pişmesin
*Fırın teline ters çevirelim
*Soğuyunca kalıptan yanlarını bıçakla geçtikten sonra alalım.
DAHA BÜYÜK KALIP VEYA TEPSİ İÇİN HER BİR YUMURTA İÇİN 1 DOLU KAŞIK (1 TÜRK FİNCANI KADAR) MALZEME ARTIRINIZ..
💟İyice soğuduğunda pasta yapmak için hazırdır..


EV KREMASI:
*3,5 su bardagi süt
*1 su bardağı toz şeker 

*2 yemek kaşığı un 
*2 yemek kaşığı nişasta 
*1 adet yumurta sarısı
*2 yemek kaşığı kakao 

*1 vanilya 
*1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin




YAPILIŞI 
*Ocağı yakmadan önce derin bir tencerede önce un,nişasta ,un ve şekeri tel çırpıcıyla karıştıralım
*Yumurta sarısını da ekleyerek çırpalım
*Sonra sütü ilave ederken yine karıştıralım,pürüzsüz olacaktır
*Orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayalım
*Kaynamaya başlayınca biraz daha kısın,tencere kenarları yanmasın
*Kaynayınca 1 dak.daha pişirip kapatalım
*Vanilya ve tereyağ ekleyerek 1 dak.daha çırpalım
*Arada karıştırıp ılıtalım,üzerine streç film koyalım ve soğumaya bırakalım
*İyice soğuyunca streç film hiç bulaşmadan kremadan ayrılıyor.
*Yine iyice çırpalım,kullanıma hazırdır.
*Bu kremaya labne peyniri de eklenebilir.Veya sütü yarım bardak artırıp pişirin ve 1 poşet krem şanti ekleyerek çırpın.Ama bunlar krema soğuduktan sonra yapılacak.


TAMAMLAMA:

Dün videosunu paylaştığım pandispanyam (YOU TUBE VE İNSTAGRAMDA VİDEO VAR) ve ev kreması buluştu.
Yumuşacık,3 katlı bir pasta oldu.
Üzerindeki rendeler #callebaut #sütlü #bukle.Taptaze ve lezzetliydi.
Hepsi iyice soğuyunca kremayı iyice çırptım , keki enlemesine 2 'ye bölüp 3 parça elde ettim.Çok yumuşaktı sütle ıslatmadım,isteyen ıslatabilir.Aralara bolca krema sürdüm,sonra pastanın her yerini kremayla sıvayıp düzelttim.Buzdolabına koydum ve soğuttum,sonra bukle çikolata ile süsledim.
AFIYET OLSUN. .

3 yorum: