Bugün sizlere puf puf kabaran,çörekotlu,,zeytinli bir çiçek poğaça tarifim var..
ZEYTİNLİ_ÇÖREKOTLU ÇİÇEK POĞAÇA
MALZEMELER
1 su bardağı süt (sıcağa yakın ısıda olacak yani elinizle kontrol ettiğinizde sadece sıcak gelecek yakmayacak)
2 adet kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
1 poşet çabuk kabaran kuru maya (instant maya) veya yarım adet yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı çörek otu
10_15 siyah zeytin tabii isterseniz yeşil de olur
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
Üzeri için 1 yumurta sarısı 1_2 tatlı kaşığı sıvıyağ
NOT:Unu benim gibi kontrollü yani bardak bardak ekleyin,hamur ele yapışmayan ama çok yumuşak olmalı
MAYALI HAMURDA BAŞARISIZ OLMA NEDENLERİ ŞUNLARDIR
👌Temel nedeni sütü aşırı ısıtıp mayayı yakmak veya sütün soğuk olmasıdır
👌İkinci nedeni Unu çok ekleyerek hamurun sert olmasına neden olmaktır.Çok un yiyen hamur, iyi mayalanmaz ve fırında içi pişmez,maya kokar
👌Üçüncü nedeni ilk mayalamadan sonra şekil verince tepside bekletmemektir.Tam başarı istiyorsanız tepside de 20_30 dakika bekletmelisiniz
(Tepsi mayası)
👌Dördüncü neden de az ısıda pişirip kurumasına sebep olmaktır.Iyi mayalanmış bir hamur puf puf olur ve içi çabuk pişer,sıcak fırına atmalı ve aşırı kızarmadan almalıdır.
YAPILIŞI
Sütü ısıtıp şekerini ve mayayı koyup karıştıralım
Un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştıralım
Unu az az ilave ederek yumuşacık bir hamur yoğuralım
Mandalina büyüklüğünde yuvarlayalım
Elma dilimleme aparatı varsa onu yağlayıp üzerine bastıralım
Yumurta sarısı sürüp ortasına çörek otu serpelim
190 derecedeki sıcak fırına verelim
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder